Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

ΝΑΙ σε μια εθνική ομάδας διαπραγμάτευσης .






Ο κ. Τσίπρας διχάζει την κοινωνία και φέρνει σε πλήρες αδιέξοδο την κυβέρνησή του.Είναι χαμένος για χαμένος. Βλέπω ότι επικρατεί το «Ναι» και άρα η κυβέρνηση περιέρχεται σε κρίση νομιμοποίησης. Ας πούμε όμως ότι επικρατεί το «Όχι». Τι μπορεί να κάνει ο κ. Τσίπρας; Συμφωνία αποδεχόμενος το 90% των εγγράφων που ζήτησε να απορριφθούν στο δημοψήφισμα; Θα διαπραγματευθεί με τις τράπεζες κλειστές και την ύφεση να διογκώνεται; Με ελλείψεις στα βασικά αγαθά; Η χώρα πληρώνει το κόστος του χαμένου πενταμήνου. 

Η πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού ιδεοληψίας, μικρομεγαλισμού και επικοινωνιακής  κουτοπονηριάς. Πίστεψαν τα επίμονα ψέματά τους της εύκολης αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης. Έλεγαν ότι υπήρχε σχέδιο Β. Ανώδυνο. Πίστεψαν ότι θα αλλάξουν τους ευρωπαϊκούς διακρατικούς συσχετισμούς επειδή πήραν 36 % σε μια μεσαία ευρωπαϊκή χώρα. Νόμισαν ότι κερδίζουν χρόνο ενώ έχαναν χρόνο. Νόμισαν ότι τα άλλα κράτη - μέλη θα υποχωρήσουν επειδή φοβούνται το Grexit , την απειλή για ελληνικό «Κούγκι». Οδήγησαν τη χώρα σε αδιέξοδο. Έπαιξαν στα ζάρια το εθνικό κεκτημένο. Παράλληλα κάνουν πάρτι διάφοροι  κερδοσκόποι. Βέβαια η ισοτιμία του ευρώ και τα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου δεν επηρεάστηκαν ουσιαστικά από τα τελευταία τραγικά γεγονότα στην Ελλάδα 
Η πιθανότητα εξόδου από το ευρώ κατέστη εφιαλτικά παρούσα με ευθύνη της κυβέρνησης. Δεν θα σε βγάλουν οι εταίροι από το ευρώ. Μπορείς να μένεις πτωχευμένος στο ευρώ. Μπορεί όμως να αναγκαστείς να πας σε εθνικό νόμισμα για να έχεις έστω εικονική ρευστότητα, δραχμές για εργαζόμενους και συνταξιούχους χωρίς αγοραστική αξία και χωρίς εισαγωγές αγαθών.
Με το «Ναι» η αποκατάσταση της τραπεζικής ομαλότητας είναι ζήτημα ημερών. Με το «Όχι» είναι δυστυχώς ζήτημα ετών.
Την Κυριακή πρέπει να κερδίσει η Ελλάδα του «ναι» που ενώνει
Η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει το χαμένο χρόνο. Μπορεί να ξαναβρεί τον εθνικό της στόχο. Μπορεί να σχεδιάσει ξανά την έξοδο από το Μνημόνιο, τη μετάβαση στη φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής και την επάνοδο στις αγορές, την απεξάρτηση από τα δάνεια των Ευρωπαίων εταίρων της και του ΔΝΤ.
Η Ελλάδα μπορεί να  βελτιώσει την εθνική της ανταγωνιστικότητα, να οργανωθεί ξανά ως συνεκτική κοινωνία γύρω από ένα παραγωγικό μοντέλο που αξιοποιεί τους ενδογενείς πόρους της χώρας: τη γη και τους ανθρώπους. Γη σημαίνει πολιτισμός, ιστορία, πρωτογενής παραγωγή, τοπίο, περιβάλλον, μνημεία, τουρισμός, γεωγραφία, δίκτυα, ενέργεια, μεταφορές. Άνθρωποι σημαίνει γνώση, δουλειά, επιχειρηματικότητα, οικογενειακή συνοχή, μνήμες, αισθήματα, όνειρα και ιδέες, αξίες, αλληλεγγύη, βιώσιμο κοινωνικό κράτος.
Για να γίνουν όμως όλα αυτά πρέπει να επιβεβαιωθεί η ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας, η αμετάκλητη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια και τη Ζώνη του ευρώ. Πρέπει να ανοίξουν οι τράπεζες, να αποκατασταθεί η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο. Πρέπει να προστατεύονται οι καταθέσεις από τον μόνο που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει την εγγύηση αυτή, την ΕΚΤ.
Βασική προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να το θελήσει ο ελληνικός λαός. Να πει «ναι», έστω σε ένα δημοψήφισμα κουτοπόνηρο, εκβιαστικό και ψευδεπίγραφο.
Βασική προϋπόθεση είναι τα σκληρά βιώματα της εβδομάδας αυτής, με τις κλειστές τράπεζες, τις ουρές στα ΑΤΜ, την αδυναμία καταβολής συντάξεων, να βοηθήσουν την ελληνική κοινωνία να κατανοήσει αναδρομικά τι αγωνιστήκαμε να αποφύγουμε τα προηγούμενα πέντε χρόνια, με όπλο τις σκληρές θυσίες του ίδιου του λαού. Οι Έλληνες θυσίασαν το 25% του ΑΕΠ για να διασωθεί το 75% . Αυτοί που επί πέντε χρόνια εμπορεύονται το ψέμα ενός δήθεν εύκολου, αλλά ανύπαρκτου σχεδίου Β, χωρίς θυσίες, κατάφεραν μέσα σε πέντε μήνες να θέσουν σε αμφισβήτηση όσα διέσωσε ο λαός τα πέντε πέτρινα χρόνια που προηγήθηκαν.
Το «όχι» οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο. Σε κρίση εθνικής στρατηγικής και εθνικής ταυτότητας.
Το «ναι» δίνει ώθηση στην επανεκκίνησης της οικονομίας και της κοινωνίας.
Το «ναι» είναι επίσης εγγύηση προστασίας της δημοκρατίας, της ανεκτικότητας, της πολυφωνίας, της επιείκειας, του αισθητικού πλουραλισμού.
Το πρώτο βήμα την επόμενη του «ναι», πρέπει να είναι  η συγκρότηση - επιτέλους - μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης που θα αποκαταστήσει αμέσως την ομαλή σχέση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με την ΕΚΤ και θα συνάψει τη συμφωνία για την ολοκλήρωση του Μνημονίου και τη σταδιακή μετάβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή, χωρίς περιττά δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, αλλά με σταθερό μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό. Που θα φέρει τα πράγματα εκεί που ήταν την παραμονή των εκλογών του Ιανουαρίου. Που θα κινητοποιήσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και θα επιβάλλει ως επίσημη εθνική γλώσσα τη γλώσσα της αλήθειας. Χωρίς φθηνά ψέματα και υπνωτικές ψευδαισθήσεις.
Ανήκω σε αυτούς που έδωσαν αγώνα για όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια, με μεγάλο πολιτικό και προσωπικό κόστος. Δεν θέλω να δω την πατρίδα μου να χάνει δεκαετίες ολόκληρες. Να ζει αναδρομικά την μεταπολεμική ιστορία των άλλων βαλκανικών λαών που είχε αποφύγει η  Ελλάδα. Θέλω να δω ξανά την Ελλάδα βέβαιη για τον εαυτό της.
Για αυτό την Κυριακή πρέπει να κερδίσει η θετική Ελλάδα, η Ελλάδα που θέλει και μπορεί.
Η Ελλάδα του «ναι» που ενώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου