Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Ακραίο σενάριο για Χρυσή Αυγή και εκλογές για 18 έδρες

Σενάρια για μαζικές παραιτήσεις, όλων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής από τη Βουλή, κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στα πολιτικά γραφεία. Τι προβλέπεται, τι απαντούν κυβερνητικοί κύκλοι
 
Ακόμα και ακραία σενάρια, τα οποία κάνουν λόγο για μαζικές παραιτήσεις, όλων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής από τη Βουλή, κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στα πολιτικά γραφεία πέριξ της πλατείας Συντάγματος.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, τις θέσεις των παραιτηθέντων βουλευτών δεν θα δεχθούν να καταλάβουν ούτε οι επιλαχόντες βουλευτές του κόμματος.

Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο, το οποίο, εφόσον δρομολογηθεί, θα δημιουργήσει μείζον πρόβλημα καθώς θα πρέπει να επαναπροκηρυχθούν εκλογές για 18 έδρες, σε 15 περιφέρειες, όπου το κόμμα της Χρυσής Αυγής έχει εκλέξει βουλευτές. Κατά συνέπεια, θα προκληθεί μια άνευ προηγουμένου αναταραχή, παρόμοια της οποίας δεν έχει ζήσει η Ελλάδα μεταπολεμικά.

Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, υποψηφίους θα κατεβάσουν και τα υπόλοιπα κόμματα, κάτι που σημαίνει ότι η Χρυσή Αυγή θα διακινδυνεύσει να χάσει σημαντικό μέρος της κοινοβουλευτικής της δύναμης, αν όχι όλο, άρα και τα  προνόμια που συνεπάγονται οι θέσεις των βουλευτών.

Εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, βέβαια, κάποιος θα απαντούσε ότι το κόμμα θα αυξήσει τα ποσοστά του, αλλά το θέμα είναι εάν στην πράξη είναι διατεθειμένη να πάρει αυτό το μεγάλο πολιτικό ρίσκο.
Κυβερνητικοί κύκλοι δηλώνουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση κερδισμένη θα βγει η ΝΔ και αμφισβητούν ότι η ΧΑ «έχει τα κότσια» να προβεί σε μία τέτοια ενέργεια.

Να σημειωθεί ότι σχετικά με τον βουλευτή επικρατείας, σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες, θα γίνουν εκλογές σε εθνικό επίπεδο με έναν υποψήφιο ανά κόμμα, ενώ, βάσει άλλων ερμηνειών, τη θέση του βουλευτή επικρατείας θα λάβει το ΠΑΣΟΚ(δηλαδή η Φώφη Γεννηματά), ως το κόμμα με το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο.

Προς το παρόν, η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται, καθώς από το κόμμα της Χρυσής Αυγής τηρείται απόλυτη σιγή ιχθύος. Για την ακρίβεια, έχει επιβληθεί ομερτά, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να «κυκλοφορούν» διάφορες φήμες, που συνήθως παραπέμπουν σε «δράκους».

 Ωστόσο, η παραπάνω εκδοχή συζητείται εδώ και 24 ώρες έντονα, με αποτέλεσμα στα επιτελεία των άλλων κομμάτων να γίνονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια αντίδρασης, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Υπενθυμίζεται ότι κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το 1992, μετά την καταδίκη Τσοβόλα από το ειδικό δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά, όταν όλοι οι επιλαχόντες βουλευτές της Β' Αθηνών του ΠΑΣΟΚ υπέβαλαν παραιτήσεις, προκαλώντας πρόωρες εκλογές στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.
www.voria.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου