Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Ζητείται λύση για το κενό των 7 δισ. ευρώ..

Ο καυτός Μάρτιος και η λύση που προωθείται για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας


Ως γνωστόν, η Ελλάδα έως το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να καλύψει υποχρεώσεις της τάξης των περίπου 11 δις ευρώ.
Από αυτές, 7 δισ. αφορούν σε παλιότερα ομόλογα, που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια ξένων τραπεζών και λήγουν, ενώ άλλα 4 δις ευρώ έχουν να κάνουν με διάφορες υποχρεώσεις.
Μέχρι πρόσφατα, το Δημόσιο προχωρούσε στην έκδοπση νέων τίτλων, μέσω των οποίων κάλυπτε τις παλιές. Με την απροθυμία όμως των ξένων τραπεζών να συμμετέχουν πλέον σε αυτές τις εκδόσεις και την έλλειψη ρευστότητας από την πλευρά των ελληνικών κι αυτή η λύση καθίσταται προβληματική.
Προς επίρρωση μάλιστα όλων των παραπάνω προέκυψε και η επιστολή της ελεγκτικής αρχής της Τράπεζας της Ελλάδας, με την οποία συστήνεται αυτοσυγκράτηση στις τραπεζικές διοικήσεις σε ό,τι αφορά στις αγορές αυτών των εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες.
Και το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι: Ποια λύση θα δοθεί σ' αυτό το μείζον πρόβλημα;

Σύμφωνα με συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές, μια εναλλακτική λύση που υπάρχει είναι αυτή της "αξιοποίησης" του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται σε κάτι παραπάνω από 11 δισ ευρώ. Ωστόσο, για να μπορέσει το ελληνικό δημόσιο "να βάλει χέρι" σε αυτά τα λεφτά θα πρέπει πρώτα να πάρει το πράσινο φως από τους εταίρους της Ευρωζώνης. Θα το κάνει;
Το πιθανότερο είναι πως ναι. Κι αυτό γιατί οι Ευρωπαίοι εταίροι μπορούν να ψηφίσουν οτιδήποτε για την Ελλάδα, εκτός από νέα δανεικά. Ενδεικτικό στοιχείο κι αυτό του κλίματος που επικρατεί στο εξωτερικό για τη χώρα μας.
www.voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου