Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Πίσω πάει το νέο ΕΣΠΑ με τις αλλαγές στις διοικητικές δομές

Από τον Νοέμβριο του 2014 έχουν να γίνουν εκταμιεύσεις για δικαιούχους, θα αργήσει κι άλλο το ζεστό χρήμα που περιμένει η αγορά

της Άννης Καρολίδου

Στον προθάλαμο του νέου ΕΣΠΑ θα αναγκαστούν να περιμένουν, για αρκετούς μήνες ακόμη, οι επιχειρήσεις και οι φορείς που περιμένουν να αρχίσουν να κυκλοφορούν στην πραγματική οικονομία τα κονδύλια απο το κοινοτικό πλαίσιο στήριξης για την περίοδο 2014-2020, το ονομαζόμενο ΣΕΣ.

Ήδη βρισκόμαστε στο 2015, αλλά τα εγκρεκριμένα επιχειρησιακά και περιφερειακά προγράμματα δεν έχουν ξεκλειδώσει και το πιθανότερο είναι να αργήσουν να πάρουν μπρος, μετά τις διοικητικές αλλαγές που έκανε η νέα κυβέρνηση, οι οποίες συνεπάγονται ένα μεγάλο όγκο γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Θα χρειαστούν μήνες για να βγούνε τα ΦΕΚ, να αποσαφηνιστεί το ποιος κάνει τι, οι αρμοδιότητες, το ποιος υπογράφει τι, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι η κυβέρνηση καταλήγει σε συνεννόηση με τους Κοινοτικούς και δε δημιουργηθεί χρηματοδοτική ασφυξία και προβλήματα με την εθνική συμμετοχή.

Πέραν των ανωτέρω, υπήρξε και δήλωση του υπερυπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος κατά την τελετή ανάληψης των νέων καθηκόντων του, δήλωσε ότι θα επιδιωχθεί η τροποποίηση του ελληνικού προγράμματος προκειμένου να υποστηριχθούν περισσότερο οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Μία τέτοια εξέλιξη, εξ' όσων γνωρίζουμε, δεν είναι δυνατή  βάσει των κοινοτικών κανονισμών, αφ' ής στιγμής αναφερόμαστε σε εγκεκριμένα προγράμματα. Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι ο εκτελεστικός νόμος, αλλά για την τροποποίηση του ΕΣΠΑ ή ΣΕΣ ή ΚΠΣ, όπως θέλετε πείτε το, θα πρέπει να αρχίσει πρώτα να υλοποιείται.

Αυτή τη στιγμή όλα έχουν παγώσει, ήταν δηλαδή παγωμένα και προ των εκλογών. Από τον Νοέμβριο του 2014 έχουν να γίνουν εκταμιεύσεις για δικαιούχους, για γραφειοκρατικούς λόγους, παρότι τα χρήματα υπάρχουν.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της κυβέρνησης και ειδικότερα την ενεργοποίηση του ΣΕΣ, οι αλλαγές στις δομές του κυβερνητικού σχήματος συνεπάγονται καθυστερήσεις, μέχρι να ...ξεμπερδευτούν οι αρμοδιότητες. Πριν μερικούς μήνες πέρασαν τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, ο ορισμός των αρμοδιοτήτων των  γενικών γραμματειών και τώρα, ξανά αλλαγές και ανακατατάξεις. 

Συμπερασματικά, το νέο ΕΣΠΑ βρίσκεται στη γραμμή εκκίνησης, ο χρόνος τρέχει αλλά αυτό δεν τρέχει και θα αργήσει να τρέξει.
www.voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου