Του Βασίλη Γεώργα
Από τον παράδεισο στην κόλαση βρέθηκαν οι αγορές και το ευρώ στα λίγα λεπτά που μεσολάβησαν από την πολυαναμενόμενη ανακοίνωση των επιθετικών μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μέχρι τις διευκρινιστικές δηλώσεις Draghi για το πώς σκέφτεται να κινηθεί από εδώ και πέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ο Σούπερ Μάριο έδωσε και με το παραπάνω αυτό που ζητούσαν τα χρηματιστήρια αυξάνοντας υπερβολικά τις δόσεις ρευστότητας στις αγορές(20 δισ. ευρώ επιπλέον μηνιαίες αγορές, ένταξη εταιρικών ομολόγων στο QE, βαθιά αρνητικά επιτόκια στο -0,4% κ.α), στέρησε όμως με μια μόνο δήλωσή του τις αδηφάγες προσδοκίες των επενδυτών όταν είπε πως η ΕΚΤ δεν προτίθεται να μειώνει "αενάως" τα επιτόκια στην ευρωζώνη μέσα στη χρονιά.
Για τους τζογαδόρους των χρηματιστηρίων, του κοινού νομίσματος και των ομολόγων που έχουν εθιστεί στην ποσοτική χαλάρωση και τρέφονται με το φτηνό χρήματα της κεντρικής τράπεζας, η δήλωση αυτή αποτέλεσε casus belli από τη στιγμή που για πρώτη φορά από το περιβόητo "whatever it takes” είδαν την ΕΚΤ να δίνει μεγαλύτερη σημασία στην πραγματική οικονομία (εταιρικά ομόλογα) από ότι στο "τρομπάρισμα" των αγορών.
Το γερμανικό bund έδωσε ενδοσυνεδριακή απόδοση 100% από το χαμηλό στο υψηλό του, το γαλλικό χρηματιστήριο έκανε ταλάντωση 5% μέσα στην ημέρα, ο DAX βρέθηκε από το +2,2% στο -2,3% διαγράφοντας μια κίνηση 500 μονάδων σε λίγες ώρες, το ευρώ από τα τάρταρα έκανε τελικά ράλι, ενώ από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μόνο το ελληνικό διαφοροποιήθηκε θετικά κλείνοντας με νέα μεγάλη άνοδο κατά 2,3%, είτε γιατί έχει ακόμη κάποιους σοβαρούς λόγους να αυτονομείται (προσδοκίες αναβάθμισης από τη Fitch σήμερα, αξιολόγηση κλπ), είτε πιθανότερα γιατί δεν πρόλαβε να συντονιστεί με την σεισμική δραστηριότητα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών που από μια πρώτη ένδειξη, φαίνεται πως θα ταλαιπωρηθούν αρκετά το προσεχές διάστημα αν ισχύει η εκτίμηση πως ολοκληρώθηκε η ανοδική αντίδραση των τελευταίων εβδομάδων.
Οι επενδυτές στην κυριολεξία "πούλησαν την είδηση" χθες. Και το χειρότερο είναι πως το έκαναν σε κλίμα μεγάλης απογοήτευσης από τη στιγμή που ενώ πίσω από τις νέες κινήσεις της ΕΚΤ διείδαν την ανησυχία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, ταυτόχρονα ερμήνευσαν τις δηλώσεις Draghi ότι "έδωσε όσα ήταν να δώσει στο μέτωπο των επιτοκίων", ως μήνυμα ότι η ΕΚΤ –και ακόμη πιο πιθανό η FED στη συνέχεια- δεν θα συνεχίσουν να δουλεύουν για να συντηρούν τη χρηματιστηριακή άνοδο αλλά στόχος τους είναι να κινητοποιήσουν κεφάλαια από τις αγορές προς την πραγματική οικονομία.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι οι αγορές φοβούνται πλέον την ίδια τους τη σκιά και δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στις προοπτικές τους, αλλά αντίθετα "εκλιπαρούν" ή και "εκβιάζουν" ώστε να συνεχιστεί η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής για να αποφύγουν την αποσταθεροποίησή τους.
Στην Ελλάδα παραδόξως τα πράγματα είναι –βραχυπρόθεσμα- λίγο πιο καλά και αυτό αποτυπώνεται κυρίως στην θετική διαφοροποίηση του Γενικού Δείκτη σε σχέση με αγορές σηματωρούς όπως ο DAX ή ο S&P. Από τα τελευταία χαμηλά του Φεβρουαρίου το Χρηματιστήριο της Αθήνας ενισχύεται σχεδόν 30% ενώ οι προαναφερόμενοι δείκτες καταγράφουν πολύ μικρότερη άνοδο κατά 8%-9% παρότι στη "μεγαλύτερη εικόνα" η Λεωφόρος Αθηνών έχει ασύγκριτα χειρότερες αποδόσεις.
Οι λόγοι της θετικής απόκλισης προφανώς και συνδέονται αφενός με το γεγονός ότι η υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου από τον FTSE στις 21 Μαρτίου έχει κινητοποιήσει βραχυπρόθεσμα σημαντικές εισροές κεφαλαίων προς την Ελλάδα, και αφετέρου με τις προσδοκίες που καλλιεργούνται για ολοκλήρωση της αξιολόγησης τις επόμενες εβδομάδες που θα αλλάξει τα δεδομένα κυρίως για τις τράπεζες σε ό,τι αφορά στην επαναφορά του waiver, ανοίγοντας το δρόμο για την συζήτηση της βιωσιμότητας του χρέους και την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση. Δεν είναι όμως μόνο αυτές που έχουν θέσει σε κίνηση τον μηχανισμό προσδοκιών στο Χ.Α.
Οι ίδιες οι εξελίξεις στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πάγωμα της στρατηγικής περαιτέρω μεγάλης μείωσης των επιτοκίων φαίνεται πως ευνοεί τις προβληματικές οικονομίες του Νότου, ενώ δεν πρέπει να αγνοείται και ο παράγοντας της πιθανής αναβάθμισης στην πιστοληπτική διαβάθμιση της οικονομίας από τους ξένους οίκους αξιολόγησης, με τη σκυτάλη σήμερα να περνά στα χέρια της Fitch και την αξιολόγηση της Moody’s να βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Όλα τα παραπάνω έχουν μέχρι σήμερα ευεργετική επίπτωση στις τράπεζες που πρωταγωνιστούν θετικά στο ταμπλό, με τον δείκτη των τραπεζών να έχει ανακάμψει κατά 130% από τα ιστορικά ελάχιστα του Φεβρουαρίου.
Η νέα ισχυρή ανοδική κίνηση επανέφερε την αγορά κοντά στα υψηλά της, όμως ούτε ο Γενικός Δείκτης ούτε ο 25άρης κατάφεραν να σημειώσουν νεότερα υψηλά από τη συνεδρίαση της Τρίτης (573,35) με αποτέλεσμα η πιθανότητα να καταγράφεται στα τρέχοντα επίπεδα μια σημαντική κορυφή βραχυπρόθεσμα, να είναι σημαντική. Το ενδεχόμενο μιας βαθύτερης διόρθωσης έχει ενισχυθεί και από την εξέλιξη αυτής εάν και όποτε αυτή εκδηλωθεί, οι αναλυτές περιμένουν να βγάλουν συμπεράσματα αν ολοκληρώθηκε η ανοδική κίνηση που ξεκίνησε από τις 11 Φεβρουαρίου, ή θα δοθεί συνέχεια προς τις 600 μοναδες...
www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου