Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Δύο σενάρια για τις επικουρικές συντάξεις....

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Δύο βασικά σενάρια συζητά η ελληνική πλευρά με τους δανειστές σε σχέση με τις επικουρικές συντάξεις –όπως φάνηκε από τις χθες συνομιλίες μεταξύ ΥΠΟΙΚ, Υπ. Εργασίας και ανωτάτων κλιμακίων- σύμφωνα με πληροφορίες:
· Αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης κατά 1,5% για τρία χρόνια.
· Αύξηση εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης κατά 1% για τρία χρόνια και κατά 0,5% για τα επόμενα τρία χρόνια.
Η ετήσια εξοικονόμηση από μία αύξηση των εισφορών κατά 1%-1,5% θα μπορούσε να φτάσει τα 250-300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Μαζί με την αύξηση των εισφορών (είτε κατά 1,5% για  τρία χρόνια, είτε κατά 1% για  τρία χρόνια και κατά 0,5%  τα επόμενα τρία χρόνια) εξετάζεται μία μείωση των επικουρικών συντάξεων άνω των 300 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θέτει σαν έσχατη "γραμμή άμυνας" να μην μειωθούν οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις που βρίσκονται κάτω από τα 1300 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής). Η μείωση των συντάξεων άνω των 1300 ευρώ εξετάζεται να γίνει μόνο από τις πλευρά των επικουρικών. Η μείωση των επικουρικών συντάξεων άνω των 300 ευρώ (περίπου 183.000 δικαιούχοι) θα μπορούσε να αποφέρει κοντά 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
Σημειώνεται πως οι δανειστές θέτουν ως στόχο την εξοικονόμηση 700 εκατ. ευρώ από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. Τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ που πρέπει να εξοικονομηθούν, θα μπορούσαν να προέλθουν από την αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΤΕΑ.
www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου