Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Μια αναβολή με... νόημα

Αναβάλλεται ο έλεγχος των ελληνικών τραπεζών από κλιμάκιο Ευρωπαίων, υπό τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού Γκερτ Κούμπαν

Αναβάλλεται, τελικώς, η επίσκεψη του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της DG Com (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού), Γκερτ Κούμπαν, στην Ελλάδα, που ήταν προγραμματισμένη για το τέλος της εβδομάδας. 
 
Υπό κανονικές συνθήκες ο κ. Κούμπαν θα ήλεγχε την κατάσταση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, ως επικεφαλής κλιμακίου των δανειστών, προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάστασή του, σήμερα.
 
Ωστόσο, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της ρευστότητας και όχι μόνο, κρίθηκε ότι η κατάσταση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι τέτοια που δεν μπορεί να βοηθήσει στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων. Οπότε η επίσκεψη του αναβλήθηκε γι΄αργότερα.
 
Γεγονός αποτελεί ότι η εικόνα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος λίγο απέχει από το να χαρακτηριστεί οικτρή. Ενδεικτικό παράδειγμα: η χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ελλάδας διαμορφώθηκε κάτω από το όριο των 10 δισ. ευρώ, την εβδομάδα αυτή. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, αρκεί να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2013 (δηλαδή, πριν από ακριβώς δύο χρόνια) κι ενώ η κρίση εξελισόταν, το αντίστοιχο ποσό ήταν περίπου στα 33 δις ευρώ! Και τότε, όπως και τώρα, η συζήτηση για το ύψος ήταν μεγάλη. Μόνο που τότε κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει που θα κατέληγε σήμερα ο συγκεκριμένος δείκτης. Και είναι άγνωστο, αν υπάρχει και συνέχεια, προς τα κάτω...
www.voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου