Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

"Πόλεμος" 4 ημερών για να καταβληθούν μισθοί-συντάξεις 4,4 δισ. ευρώ

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Φουντώνει το μέτωπο της κυβέρνησης με την … πιστωτική ασφυξία την οποία έχουν εντείνει τα CAPITAL Controls από χθες,  προκειμένου να έχει καταβληθεί –ως επί τω πλείστον μέσω των τραπεζών- το μεγαλύτερο μέρος των συντάξεων και των μισθών μέχρι την Παρασκευή, δηλαδή δύο μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για το Δημοψήφισμα.
Δίπλα στους 2,7 εκατ. συνταξιούχους οι συντάξεις των οποίων (αποδοχές 2,3 δισ. ευρώ) έχουν αρχίσει να "καταβάλλονται" από την περασμένη Παρασκευή, δίπλα στους 700 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους που τη β’ δόση των μισθών τους (600 εκατ. ευρώ) "έλαβαν" επίσης την περασμένη Παρασκευή, έρχεται από σήμερα και αύριο έως 1,5 εκατ. μισθωτών  του ιδιωτικού τομέα (1,5 δισ. ευρώ) που περιμένουν να "λάβουν" το μηνιάτικό τους.
Με άλλα λόγια, ο "λογαριασμός" των συντάξεων και των μισθών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος πρέπει να εξοφληθεί μέχρι την Πέμπτη – Παρασκευή, ανέρχεται σε 4,4 δισ. ευρώ. Για αυτό, χθες το Υπουργείο Οικονομικών  αποφάσισε την αύξηση του ημερησίου ορίου αναλήψεων για τους συνταξιούχους από τα 60 ευρώ στα 120 ευρώ και το άνοιγμα 850 τραπεζικών υποκαταστημάτων σε όλη τη χώρα για την καλύτερη εξυπηρέτηση της ίδιας κοινωνικής ομάδας. Για όλους τους υπόλοιπους παραμένει το όριο των 60 ευρώ ανά ημέρα.
Η Perait;erv διευκόλυνση των συναλλαγών των συνταξιούχων με τις τράπεζες, σε συνθήκες εξαιρετικά επώδυνων για όλη τους πολίτες capital controls που ισχύουν από χθες, έρχεται μία μέρα πριν έλθει το β΄ κύμα καταβολής συντάξεων και επιδομάτων, δηλαδή εκείνο που αφορά τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ αλλά και όσους δικαιούνται διάφορα επιδόματα του ΟΑΕΔ.
Από αύριο, Τετάρτη 1 Ιουλίου το απόγευμα θα αρχίσει η καταβολή περίπου 1 εκατομμυρίου συντάξεων του ΟΓΑ και  του ΟΑΕΕ ύψους 571 εκατ. ευρω. Πιο "τυχεροί" είναι συνταξιούχοι, κυρίως του ΟΓΑ, οι οποίοι λαμβάνουν τη σύνταξή τους είτε σε ρευστό από τον τοπικό ταχυδρόμο, είτε με τη μορφή ταχυδρομικής επιταγής την οποία εξαργυρώνουν σε κάποιο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ.
Από σήμερα, επίσης, αναμένεται, με καθυστέρηση τριών εργάσιμων ημερών,  η καταβολή 57.000 συντάξεων του ΤΑΠ-ΟΤΕ ύψους 69 εκατ. ευρώ. Έτσι θα προστεθούν και άλλες εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι  στις "ουρές" έξω από τις τράπεζες, δίπλα σε εκείνους του ΙΚΑ, του Δημοσίου και του ΝΑΤ κλπ. που από την περασμένη Παρασκευή λαμβάνουν με το … σταγονόμετρο τις αποδοχές τους (3,5 εκατομμύρια συντάξεις ύψους 1,7 δισ. ευρώ). Από αύριο μέχρι και την Παρασκευή 3 Ιουλίου, θα καταβληθούν, επίσης, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του οργανισμού, τα διάφορα επιδόματα του ΟΑΕΔ (ανεργίας, προστασίας μητρότητας, αφερεγγυότητας).
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να δώσει καμία ουσιαστική λύση για την καταβολή των μισθών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, η πίστωση των οποίων δεν γίνεται ηλεκτρονικά αλλά μέσω τραπεζικών επιταγών.
www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου