Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Οργανωμένο διάλογο με τους περιφερειάρχες ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Την έναρξη ενός ουσιαστικού και οργανωμένου διαλόγου, που θα τεθούν επί τάπητος όλα τα ανοιχτά ζητήματα του Β΄ βαθμού της Αυτοδιοίκησης εγκαινίασε με τη συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Εστιάζοντας, δε, στο μείζον ζήτημα των ημερών, αυτό του προσφυγικού-μεταναστευτικού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκάλεσε τη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την αδυναμία της να έρθει σε μία οργανωμένη συνεννόηση με την Αυτοδιοίκηση και ειδικά με τις Περιφέρειες, που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο, προκειμένου να διευκολύνουν στην κατανομή αυτού του προβλήματος, σε όλη την Επικράτεια, αλλά με τρόπο οργανωμένο και σε συνεννόηση με τοπικές κοινωνίες. "Η Αυτοδιοίκηση και ειδικά οι Περιφέρειες έχουν εκεί να παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Διότι γνωρίζουν τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Αλλά μπορούν να σταθούν και πάνω από τα μικρά συμφέροντα, τα οποία ενδεχομένως ένας δήμαρχος να μη μπορεί ο ίδιος ή να μη θέλει να ξεπεράσει”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
"Υπήρξα - και παραμένω - υπέρμαχος του ουσιαστικού ρόλου των Περιφερειών. Σωστά αναδείξατε τον πολύ σημαντικό ρόλο τον οποίο έχει επιτελέσει ο σχετικά νέος αυτός θεσμός. Όχι απλά και μόνο στη διαχείριση ζητημάτων καθημερινότητας του πολίτη, αλλά και στη δρομολόγηση ενός σημαντικού επενδυτικού προγράμματος και στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων. Και εκεί πραγματικά σας αξίζουν συγχαρητήρια για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία έχετε επιτελέσει αυτό το κομμάτι της αποστολής σας”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους περιφερειάρχες.
Όπως σημείωσε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στόχος της λεωφόρου Συγγρού είναι μπορέσει να αντιμετωπίσει μέσα από τον προγραμματικό της λόγο, θεσμικές ατέλειες, που ταλανίζουν και σήμερα ακόμα, την Αυτοδιοίκηση συνολικά. "Να αντιμετωπίσουμε, σε συνεννόηση μαζί σας, ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, με περιττή γραφειοκρατία, που δεν σας επιτρέπει να κινηθείτε με την απαραίτητη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Και να επαναδρομολογίσουμε - κάτι το οποίο θεωρώ εξαιρετικό σημαντικό - τα όρια άσκησης εξουσίας και αρμοδιοτήτων ανά επίπεδο διακυβέρνησης. Όταν είχα βρεθεί στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ένα από τα σημαντικά έργα τα οποία είχαμε εντάξει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, αφορούσε ακριβώς ένα έργο το οποίο προσδιόριζε αυτά τα όρια και τις αρμοδιότητες των διαφόρων επιπέδων Αυτοδιοίκησης. Τι πρέπει να κάνει η κεντρική εξουσία; Τι πρέπει να κάνουν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι οποίες είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες; Άρα, οποιαδήποτε αλλαγή του ρόλου τους μπορεί να επιβάλει και συνταγματική αναθεώρηση. Ποια είναι τα όρια των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών; Πώς μπορεί να ενισχυθούν οι Περιφέρειες; Και πως τα όρια των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών επικαλύπτονται με αυτά των Δήμων, με αυτά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού;”, επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου