Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Θεσμοί: Στόχος να "ολοκληρωθούν οι συζητήσεις το συντομότερο δυνατόν...

Της Δήμητρας Καδδά
Την επιστροφή των θεσμών στις 2 Απριλίου "με σκοπό να  ολοκληρωθούν  οι συζητήσεις το συντομότερο δυνατό" προαναγγέλλει εκπρόσωπος των θεσμών μετά την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα.
Όπως επισημαίνει η ίδια πηγή για τον κύκλο διαπραγματεύσεων που μόλις ολοκληρώθηκε, "η αποστολή ήταν παραγωγική. Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος. Επιπλέον, η αποστολή σημείωσε σημαντική πρόοδο σχετικά με τις βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος". Για τα επόμενα βήματα  η ίδια πηγή επισημαίνει ότι "οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν και κατά τις διακοπές του Πάσχα".
Αναφορικά με  την επόμενη κάθοδο στην Αθήνα, αναφέρει ο εκπρόσωπος των θεσμών ότι "οι επικεφαλής θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου για να επαναλάβουν τις συνομιλίες με σκοπό να τις ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό".
Ανάλογη δήλωση έκανε και εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  
Ανοικτά όλα τα μέτωπα
Πάντως, παρά την πρόοδο, όλα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης παραμένουν ανοικτά. Μάλιστα, έχει γίνει σύμφωνα με πληροφορίες σαφές από τους θεσμούς ότι η συμφωνία προϋποθέτει σύγκλιση σε όλες τις εκκρεμείς μνημονιακές δεσμεύσεις, που είναι πολλές και σε κάποιες περιπτώσεις οι διαφωνίες παραμένουν μεγάλες. Άγνωστος "Χ" παραμένει η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ αναφορικά όχι μόνο με τα απαιτούμενα μέτρα αλλά και με τη σύνδεσή τους με το χρέος και τις τράπεζες.
Τα μεγάλα μέτωπα
Στο τελικό πρωινό ραντεβού επιχειρήθηκε μια  συνολική καταγραφή των μετώπων που παραμένουν -στο σύνολό τους- ανοικτά, παρά  τη μεγάλη σύγκλιση που έχει αποτυπωθεί στη φορολογία εισοδήματος, στο ασφαλιστικό -μία πρόοδο που πλέον αναγνωρίζουν και οι θεσμοί.
Τα ανοικτά μέτωπα είναι πολύ περισσότερα και οι θεσμοί ζητούν να κλείσουν στο σύνολό τους. Περιλαμβάνουν τα μέτρα 1% του ΑΕΠ έως το 2018, αλλά και τα "κόκκινα" δάνεια (το ραντεβού του Σαββάτου δεν πραγματοποιήθηκε και οι αποστάσεις παραμένουν μεγάλες). Περιλαμβάνουν επίσης την απελευθέρωση των αγορών, τις ιδιωτικοποιήσεις και πολλές άλλες μνημονιακές υποχρεώσεις.
Τα ορόσημα και οι δηλώσεις Κατρούγκαλου
Οσο για τον χρόνο, νωρίτερα,  ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος (ο οποίος συνόδευε τον ΥΠΟΙΚ κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο στην τελική συνάντηση με τους δανειστές),  δήλωσε ότι στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί ηδιαπραγμάτευση κυβέρνησης-θεσμών έως τις 11 Απριλίου συνδέοντας την ημερομηνία με τη σύνοδο του EWG του οργάνου των επιτελών των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.  
Σε διαφορετικό κλίμα  πάντως, κυβερνητικές πηγές  κάνουν σαφές ότι η ελληνική πλευρά δεν δεσμεύεται από καμία ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης. Άλλα στελέχη αναφέρουν ότι  EWG έχει στις 7 Απριλίου (σ.σ. για 11 Απριλίου μίλησε ο υπουργός Εργασίας) και ότι  ακολουθούν τα κρίσιμα ραντεβού στις 15 Απριλίου στο ΔΝΤ για την Εαρινή Σύνοδο, στις 21 Απριλίου το Eurogroup και ακολούθως η Σύνοδος Κορυφής…
www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου