Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Τι πήγε στραβά στις Βρυξέλλες....

Της συντακτικής ομάδας του Bloomberg View
Οι τρομοκράτες που επιτέθηκαν στις Βρυξέλλες την Τρίτη δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή. Αλλά κανένα επίπεδο βαρβαρότητας δεν μπορεί ποτέ να ξεπεράσει την παγκόσμια αποφασιστικότητα για την εξουδετέρωσή της -ή για την υπεράσπιση της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Την Παρασκευή Βέλγοι αξιωματούχοι συνέλαβαν τον Salah Abdeslam, τον νούμερο 1 καταζητούμενο ύποπτο για τις επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο. Ο Abdeslam διέφευγε της σύλληψης για τέσσερις μήνες και βρέθηκε με πλήθος όπλων που υποδήλωνε περαιτέρω σχεδιαζόμενες επιθέσεις και ένα ευρύτερο δίκτυο συνεργατών από το αναμενόμενο. Οι αρχές εκτιμούν ότι περίπου 5.000 άτομα έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη μετά την εκπαίδευσή που έχουν λάβει από το Ισλαμικό Κράτος.
Οποιοδήποτε σύστημα ασφαλείας είναι τόσο ισχυρό όσο ο πιο αδύναμος κρίκος του. Η Γαλλία πιθανότατα έχει τους πιο ισχυρούς αντιτρομοκρατικούς νόμους της ηπείρου και την πιο επιθετική επιβολή του νόμου -το οποίο εξηγεί γιατί οι επιθέσεις στο Παρίσι σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν από το Βέλγιο. Η Ευρώπη δεν θα γίνει ποτέ μία στενή συνομοσπονδία όπως οι ΗΠΑ, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά που μπορούν να γίνουν για την ενίσχυση των υφιστάμενων θεσμών αντιτρομοκρατίας και αστυνόμευσης.
Πάρτε για παράδειγμα την Europol, το πιο κοντινό που έχει η Ε.Ε. σε μία κοινή αστυνομική δύναμη. Έχει έναν φτωχό προϋπολογισμό ύψους 100 εκατ. ευρώ και περίπου 700 εργαζόμενους. Δεν έχει πραγματικές εξουσίες επιβολής του νόμου -οι πράκτορές της δεν μπορούν να κάνουν συλλήψεις- και μπορεί να εμπλακεί σε μία έρευνα μόνο εάν ένα κράτος-μέλος ζητήσει τη βοήθειά της. Μετά από τις επιθέσεις στο Παρίσι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία να δοθεί στην Europol η εξουσία να δημιουργήσει νέες μονάδες για τον εντοπισμό τρομοκρατών και την πάταξη της διαδικτυακής προπαγάνδας των τζιχαντιστικών ομάδων. Ωστόσο λόγω της γραφειοκρατίας της Ε.Ε., αυτές οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ τον Απρίλιο του 2017.
Στο μεταξύ, η πρόταση για τη δημιουργία μίας κοινής βάσης δεδομένων επιβατών αεροπορικών πτήσεων, περιμένει να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο της Ε.Ε. Η διάλυση του συστήματος Σένγκεν που επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ των κρατών-μελών παραμένει προβληματική, αλλά μεμονωμένες χώρες μπορούν να κάνουν περισσότερα ώστε να ελέγχουν τις διασυνοριακές ροές για ύποπτους επιβάτες και δραστηριότητες. Τα πράγματα παραμένουν τόσο κακοφτιαγμένα που οι διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών δεν μπορούν καν να συμφωνήσουν σε κοινούς κανόνες για τη μετάφραση ονομάτων υπόπτων για τρομοκρατία από τα αραβικά στα κυριλλικά.
Ενώ η εθνική και διεθνής δράση είναι ζωτικής σημασίας, αποτελεί μόνο μέρος της απάντησης. Η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, η Μαδρίτη, το Μουμπάι, το Παρίσι – όλες αποτελούν υπενθύμιση ότι οι πόλεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της τρομοκρατίας. Προκειμένου οι τοπικές αρχές να παρέχουν αποτελεσματική προστασία από τις επιθέσεις, η εθνική και διεθνής στήριξη είναι ζωτικής σημασίας.
Οι πολίτες των Βρυξελλών έχουν την υποστήριξη και τη συμπαράσταση όλου του πολιτισμένου κόσμου. Οι τρομοκράτες που το έκαναν αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστούν χωρίς κανένα έλεος. Αλλά η καλύτερη τοπική επιβολή του νόμου και η μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων μπορεί να καταστήσει λιγότερο πιθανές τέτοιου είδους επιθέσεις.
www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου